Νέα ερωτήματα προκαλεί η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα ακίνητα προς αξιοποίηση, τα οποία στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα, είναι μερικά από τα… γνωστότερα κτίρια της πόλης.
Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν για παράδειγμα, με το πόσο αξιοποιήσιμο είναι το δικαστικό μέγαρο της πόλης ή το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Βορείου Ηπείρου, αλλά και γιατί ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ παρακάμπτει τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει ζητήσει εκτάσεις όπως το παλιό άσυλο ανιάτων, για να το αξιοποιήσει. Βέβαια, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας περιλαμβάνει τα κτίρια σε μια λίστα «προς πιθανή αξιοποίηση», καταγράφοντας ουσιαστικά ό,τι υπάρχει στο περιουσιολόγιο των δημόσιων οργανισμών. Μόλις πριν από ένα μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε ότι στα προς πώληση οικόπεδα είναι και τα Λιθαρίτσια, ενώ μια προσεκτική ανάγνωση της λίστας, δείχνει ότι περιέχονται σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια των Ιωαννίνων, πλην του δημαρχείου, της νομαρχίας-νυν περιφέρειας και το πανεπιστήμιο. Ό,τι δηλαδή ανήκει στην αυτοδιοίκηση και σε τρίτους οργανισμούς.
Όχι ακριβώς «πώληση»
Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει κάποια απόσταση από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, από την πραγματική δυνατότητα παραχώρησης των συγκεκριμένων κτιρίων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει το δικαστικό μέγαρο, μια και είναι καταγεγραμμένο ως ιδιοκτησία του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων. Άρα, είναι προς «αξιοποίηση» και όλα τα υπόλοιπα δικαστικά μέγαρα της Ηπείρου και όλης της χώρας, μαζί με κάποια σωφρονιστικά καταστήματα (όχι του Σταυρακίου). Επίσης, προς παραχώρηση είναι και το κτίριο που στεγάζει σήμερα το ΕΚΑΒ, όπως επίσης και όλα τα κτίρια ή εκτάσεις που είναι καταγεγραμμένα στο υπουργείο Υγείας: το κτίριο πίσω από το Ριζάρειο, που αποτελεί και κραυγαλέα περίπτωση αντι-ανάπτυξης. Το κτίριο κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκά χρήματα, από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να στεγάσει το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Δεν το φιλοξένησε ποτέ και παρέμεινε άδειο, εδώ και πολλά χρόνια, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί για να μειώσει τις δαπάνες του το δημόσιο. Επίσης, προς παραχώρηση είναι και το παλιό Χατζηκώστα, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Υγείας μέσω του νοσοκομείου Χατζηκώστα.
…και το φιλέτο
Ανάμεσα στα ακίνητα ωστόσο, είναι και ένα πραγματικό «φιλέτο»: ο λόφος Βελισσαρίου, το τελευταίο αδόμητο κομμάτι του κέντρου της πόλης, έκταση η οποία κατά σημαντικό μέρος της, είναι δημόσια. Επίσης, στην ίδια λίστα βρίσκονται κτίρια σε όλο το νομό Ιωαννίνων καθώς και στην υπόλοιπη Ήπειρο.
Το δεδομένο είναι πάντως ότι αυτή η λίστα είναι πιο επικαιροποιημένη από τις προηγούμενες και δεν έχει για παράδειγμα, τα Λιθαρίτσια ή την έκταση στην Πεδινή, για τις οποίες ο Δήμος Ιωαννιτών αντέκρουσε το δικαίωμα του δημόσιου επάνω τους, λέγοντας ότι είναι παραχωρημένες. Από την άλλη, το επόμενο ερώτημα που δεν έχει ακόμα απάντηση, είναι τι θα γίνει με την περιουσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα άδεια στρατόπεδα, για τα οποία υπάρχει εδώ και χρόνια μια συζήτηση για την παραχώρηση στις τοπικές κοινωνίες, αλλά έχει σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ