Με αφορμή την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αφορά στην επιμήκυνση της κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς δήλωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την πλήρη εξαφάνιση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Η απόφαση αυτή όμως, εκτός από την κατάρρευση στο κλάδο της αγελαδοτροφίας, κρύβει κινδύνους και για την υγεία των καταναλωτών, κάτι το οποίο εξέφρασε και μέσα από δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας όμως, που θεωρεί εαυτόν αρμοδιότερο για το θέμα του γάλακτος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακολουθεί μια πολιτική πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς και πρακτικά κάνει δώρο στους ξένους εισαγωγείς το χρονικό περιθώριο ώστε να προσφέρουν το γάλα τους στην ελληνική αγορά ως φρέσκο. Το επιχείρημα δε του Υπουργείου πως η επιμήκυνση αυτή θα επιφέρει μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 0,10 ευρώ το λίτρο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του που θα οδηγηθούν τα πράγματα αποτελεί το γεγονός πως το μακράς διάρκειας ζωής γάλα στη χώρα μας, το οποίο σχεδόν εξ ολοκλήρου εισάγουμε, είναι ακριβότερο από το ελληνικό φρέσκο γάλα.
Τη στιγμή που ο κλάδος της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα καλύπτει τους 630.000 τόνους γάλακτος από τους 1.350.000 τόνους που έχει ανάγκη η κατανάλωση και ενώ τα αρμόδια Υπουργεία έχουν χαθεί μέσα στο μνημονιακό τους λαβύρινθο, είναι φανερό πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα συνολικό και ουσιαστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μαντάς ανέφερε πως ειδικά για την περιοχή μας, ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα και πρέπει ο αγροτικός κόσμος αλλά και ολόκληρη η κοινωνία να αντιδράσει πριν η πολιτική τους καταστρέψει ολοκληρωτικά και αυτόν τον παραγωγικό τομέα. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει και του προγράμματος που έχει καταθέσει, είναι ότι η Γεωργία και η Κτηνοτροφία μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και της περιφέρειας, αλλά και βασικό πυλώνα διεξόδου από την κρίση.