Αισιόδοξος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αξιολόγηση βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Απαντώντας στο ερώτημα πως είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι χωρίς ΔΝΤ δεν κλείνει το πρόγραμμα και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λέει ότι χωρίς αυτά που λέει το ΔΝΤ δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε: «Η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό».
Στην επισήμανση ότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε αναφέρει σε ομιλία του στη Βουλή ότι αν χάσουμε το ορόσημο του Μαρτίου χάθηκε όλο το χρονοδιάγραμμα για να έχουμε βγει στα μέσα του 2018 στις αγορές, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Θα πρέπει να αποφορτίσουμε αυτή την ημερομηνία. Προφανώς πρέπει να μπούμε και δουλεύουμε για να μπούμε, δεν ακυρώνω αυτή τη θέση. Και πρέπει να μπούμε και παλεύουμε, προφανώς, για να μπούμε. Δεν νομίζω ότι το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή, η βασική μεταβλητή της εξίσωσης είναι αυτή, το ορόσημο του Μαρτίου».
«Ναι» στη μείωση φόρων για μισθωτούς-συνταξιούχους, «όχι» για μεγάλες επιχειρήσεις
Με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία γίνεται λόγος για μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και παράλληλα μείωση φόρων από 29% σε 19% για τις επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% στο 15% με 20% ο κ. Βερναρδάκης τόνισε:
«Το πρώτο πράγμα που θα σας έλεγα θα ήταν ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Αυτή τη στιγμή διαφωνώ με τη μείωση των φόρων. Η φορολογία από το 29% στο 19%, αυτή τη στιγμή για τις επιχειρήσεις, κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να το συζητήσουμε. Δεν είναι και εφικτό να γίνει, δεν θα απέδιδε, ενισχύει την ανισότητα.
Για τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες προφανώς θα πρέπει να υπάρξει μείωση, δεν το συζητάμε αυτό. Είναι όμως μία άλλη συζήτηση. Στα φυσικά πρόσωπα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς υπάρχει μία επιβάρυνση».