Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου οι δύο πλευρές να προετοιμαστούν για τις τελικές επαφές αυτού του γύρου συναντήσεων την Πέμπτη.
Οι έως τώρα συναντήσεις σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αφορούν την ατζέντα της δεύτερης διαπραγμάτευσης, με τις δύο πλευρές να βάζουν στο τραπέζι τα θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.
Παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι από το περιεχόμενο, αλλά και την ένταση των επαφών τα εργασιακά θα είναι το σημείο που αναμένεται να δημιουργηθούν οι περισσότερες εμπλοκές. Αντίθετα, για τα δημοσιονομικά επιμένουν ότι οι δανειστές αυτή τη στιγμή απλά εξετάζουν τα στοιχεία και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με την κάλυψη των αστοχιών που προκύπτουν στον προϋπολογισμό.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει δείξει πως ξεκινά την αξιολόγηση με «άγριες προθέσεις και χωρίς διάθεση να υπαναχωρήσει σε τίποτα σε ότι έχει να κάνει με τις νέες αλλαγές που ζητά κατά καιρούς στα εργασιακά».
Από την πρώτη κι όλας συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η κ. Βελκουλέσκου έχει έρθει με σαφής εντολές από το Ταμείο να μην υποχωρήσει σε καμία από τις απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα.
Η αίσθηση που αποκόμισε η Ελληνική πλευρά από το πρώτο ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, είναι ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα είναι αυτή που θα «δώσει το ρυθμό στις διαπραγματεύσεις των εργασιακών. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέγκλαν Κοστέλο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση δείχνει να ακούει τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη μη νομιμότητα των απαιτήσεων των δανειστών, χωρίς ωστόσο να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του.
Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Εργασίας επιχειρώντας να αποφύγει την προσπάθεια του Ταμείου να βάλει αυτό την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, έστειλε χθες στους δανειστές «policy paper » με τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα εργασιακά.
Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να αλλάξουν τα όρια στις ομαδικές απολύσεις, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το κοινωνικό πλάνο που θα πρέπει να καταρτιστεί για την στήριξη όσων χάνουν τις δουλειές τους, με δράσεις επανένταξης στην εργασία, μετεκπαίδευση κ.α.
Η κυβέρνηση επιμένει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με κορμό τις κλαδικές, δεν δέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο για την προκήρυξη απεργίας, αλλά συζητά να γίνει αποδεκτό να μην πληρώνει η επιχείρηση όσους δεν απεργούν κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Αναφορικά με το συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση αποδέχεται να συζητηθεί το θέμα των αδειών των συνδικαλιστών, αλλά και την δημιουργία μητρώου μελών
Υπό αυτές τις συνθήκες η Πέμπτη θα είναι η κρισιμότερη ημέρα για αυτό το γύρο της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει προγραμματιστεί οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα είτε το βράδυ της Πέμπτης, είτε το πρωί της Παρασκευής.
Ως εκ τούτου την τελευταία ημέρα θα γίνουν διπλά ραντεβού μεταξύ των δανειστών αλλά και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στόχος θα είναι να συνοψίσουν το αποτέλεσμα των επαφών, αλλά και να ορίσουν τη δουλειά που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά τα μέσα Νοεμβρίου.