O Έντουαρ Σνόουντεν, 29χρονος πρώην τεχνικός της CIA είναι ο πληροφοριοδότης που έφερε στο φως όλα τα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής NSA και που μαρτυρούν το τεράστιο αμερικανικό σκάνδαλο παρακολούθησης PRISM. Στην συνέντευξη του στη βρετανική Guardian αποκαλύπτει ο Έντουαρ Σνόουντεν πως ζήτησε ο ίδιος να κατονομαστεί γιατί όπως είπε δεν έχει τίποτα να κρύψει καθώς δεν έκανε τίποτα κακό. Ο Σνόουντεν, έχει βρει πλέον καταφύγιο στο Χονγκ Κονγκ, με την ελπίδα ότι θα του δοθεί άσυλο από μία χώρα με την οποία μοιράζεται κοινές αξίες.
Ολόκληρη η συνέντευξη στον Guardian
Απόλυτα ρεαλιστής δηλώνει ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις της πράξης του και δηλώνει ότι από σήμερα θα υποφέρει όπως επίσης και ότι ποτέ ξανά δεν θα επιστρέψει σπίτι του, κάτι που επιθυμεί όσο τίποτε άλλο.
Στη συνέντευξη του στον Guardian, ο Σνόουντεν εξηγεί πότε αποφάσισε να διαρρεύσει τα απόρρητα έγγραφα και γιατί το έκανε.
Αν και ο ίδιος δεν δηλώνει ψηφοφόρος του Μπαράκ Ομπάμα τονίζει ότι είχε πιστέψει τις υποσχέσεις του.
Πολλοί ψήφισαν το 2008 υπέρ του Ομπάμα, εγώ όχι. Ψήφισα ένα τρίτο κόμμα. Αλλά πίστεψα στις υποσχέσεις του. Θα αποκάλυπτα τις πληροφορίες νωρίτερα αλλά περίμενα πρώτα να γίνουν οι εκλογές.
Από χθες, οπότε και εγκατέλειψε το ξενοδοχείο όπου διέμενε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Εικάζεται ότι βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ. Με συνέντευξή του στο CNN, ο Τζουλιάν Ασάνζ, της Wikileaks άνθρωπος που γνωρίζει καλά από μυστικά και αποκαλύψεις του συστήνει να ζητήσει πολιτικό άσυλο από μία χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, οι αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων βρίσκουν διχασμένη την αμερικανική κοινή γνώμη.
Ιστοσελίδα υπέρ του Εντουαρντ Σνόουντεν, που ανέβηκε την Κυριακή στην πλατφόρμα We the People του Λευκού Οίκου συγκεντρώνει ήδη 30.000 υπογραφές την ώρα που δημοσκόπηση της Washington Post σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Pew, χαρακτηρίζει θεμιτό μέσο τις παρακολουθήσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η συζήτηση όμως έχει ανοίξει, και σε νομοθετικό επίπεδο με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει επανεξέταση της νομοθεσίας η οποία είχε θεσπιστεί μετά τις επιθέσεις της 9/11 και στην οποία «πάτησε» νομικά το πρόγραμμα παρακολούθησης.
Πηγή: Guardian, CNN