Η άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τη χορήγησή της, ο Χρ. Ξηρός όφειλε κάθε ημέρα να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα. Ήταν η όγδοη άδεια εννέα ημερών που είχε λάβει ο Χρ. Ξηρός προκειμένου να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, όπου κατοικεί η αδερφή του. Οι άδειες αυτές χορηγούνται με τον όρο ο κρατούμενος να παρουσιάζεται κάθε μέρα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου που διαμένει και μέχρι χθες, ο Χριστόδουλος Ξηρός παρουσιαζόταν πάντα στο Α.Τ. Καλλικράτειας. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν τυπικός μέχρι και την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, αλλά χθες μέχρι τα μεσάνυχτα δεν εμφανίστηκε στο τμήμα.
Για πολιτική απόδραση μιλάει ο συνήγορός του
Σάλο προκαλούν την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του δικηγόρου του. Ο κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφερόμενος στην εξαφάνιση του εντολέα του ομιλεί για «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του». Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Ραγκούσης δήλωσε: «Δεν είχα επικοινωνία μαζί του, ωστόσο η μακροχρόνια σχέση μας, μου επιτρέπει να πω πως πρόκειται για πολιτική απόφαση, απόλυτα συνεπή με την επαναστατική του δράση».
«Ήταν συνεπής με τα πιστεύω του», συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης. «Σήμερα ζούμε, σήμερα μαχόμεθα», προσέθεσε.
Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι αποφάσισε να αποδράσει, ο δικηγόρος του Χρ. Ξηρού απάντησε θετικά και έκανε λόγο για «κάποια αιτήματα που υπάρχουν σήμερα, που ίσως τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση».
Ανάλογα επιχειρήματα προέβαλε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στον ρ/σ Βήμα:
Είναι πολιτική απόφαση να αποδράσει, αν αυτό ακούγεται καλύτερα. Οι συγκυρίες των καιρών, οι κοινωνικές απαιτήσεις, η επαναστατική του δράση που έμεινε ζωντανή όλο αυτόν τον καιρό της φυλακίσεώς του (το επιβάλλουν). Είχε μια επαναστατική δράση που δεν καθορίζεται μόνο από αποφάσεις.
Είχε μια γενικευμένη δράση απέναντι στην κρατική βία ως αντιεξουσιαστής και αυτό θα ακολουθήσει από το δικό του άμβωνα που θα επιλέξει. Είμαι ο τελευταίος που θα του υποδείξω ή ξέρω τι θα κάνει. Πήρε έξι άδειες και αυτή τη φορά αποφάσισε να παραμερίσει συμφέροντα ή οικογενειακή θαλπωρή που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει η άδεια και αποφάσισε να ακολουθήσει το μοναχικό δρόμο του επαναστάτη.
Η πολιτική απόφαση δεν είναι να αφαιρέσει μία ζωή. Εκεί αποτελεί πολιτικό έγκλημα, κατά τη θέση της υπερασπίσεως κατά τη δίκη της 17Ν. Πολιτική απόφαση είναι να φύγει και να μην επιστρέψει στη φυλακή. Το πολιτικό έγκλημα, το οποίο αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα και το αρνούνται οι δικαστές, διότι φοβούνται μη βρουν μιμητές οι πράξεις αυτές, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν θα επισημάνω τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει. Λέω ότι ήταν μια πολιτική απόφαση (η φυγή του) και η συγκυρία των καιρών, τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων, θέλουν ενεργούς πολίτες. Και έτσι, με την απόφασή του να μη γυρίσει στη φυλακή, πιστεύει ότι υπηρετεί αυτούς τους σκοπούς και τα ιδεώδη και τις αξίες που έχει. Δεν έμεινε εκτός φυλακής. Ήταν 12 χρόνια, με προσωπικές διώξεις πολλές φορές και την υπέστη. Με ασθένειες που τον στιγμάτισαν και τον βασάνισαν. Το γεγονός ότι αποφάσισε να φύγει τώρα, είναι μια πολιτική απόφαση. Δεν πιστεύω ότι έφυγε για να υπηρετήσει κάτι συγκεκριμένο. Σαν σκοπό της αντιεξουσιαστικής του δράσης, νομίζω ότι ήταν οι ενέργειές του.
Γνωρίζω ότι ώριμος και ψυχικά έτοιμος μπορεί να περάσει και πάλι σε μια κοινωνική δράση που δεν είναι απαραίτητα να αφαιρεί, να θερίζει ζωές. Το θέμα είναι ότι η ιστορία και οι πρωτοπορείες της δεν ακολουθούν πάντα τη λογική του καθωσπρεπισμού και του φιλήσυχου πολίτη. Δεν δικαιολογώ τα εγκλήματα. Βλέπω το αίτιο στην πράξη και είναι τεράστια η διαφορά. Λέω ότι οι πράξεις των αντιεξουσιαστών είναι πολιτικά εγκλήματα και είναι εντελώς ξεκάθαρο.
«Ανατριχιαστική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, την δήλωση του δικηγόρου του Χρ. Ξηρού, περί «πολιτικής απόδρασης» του πελάτη του και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα αδειών για συγκεκριμένους κρατούμενους.
Ήδη την επανεξέταση ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά για εκείνους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου:
«Το ευεργέτημα της άδειας των κρατουμένων, που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της. Επανεξετάζουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων» δήλωσε ο υπουργός.
Πηγή: imerisia.gr