Χρήστος Μαντάς Νόμος Για Τα Κληροδοτήματα.
Αναμάσησε τα ίδια επιχειρήματα η κυβέρνηση για να «δικαιολογήσει» ότι ουσιαστικά παραμένει το «Πλην Ιωαννίνων».
Κατά την τοποθέτηση του στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις». O βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς άσκησε δριμεία κριτική. Έκανε λόγο για υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων.
Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στο νόμο 1473 του 1984 που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Στη βούληση του διαθέτη να ισχύσει και στα Γιάννενα και στην Ήπειρο αυτό που ισχύει σε όλη την Ελλάδα. Στα δύο πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που είχαν εξαντλητικά συζητήσει αυτό το θέμα και είχαν καταλήξει στην ίδια κατεύθυνση.
Το κεντρικό όμως ερώτημα που τέθηκε στην παρέμβασή ήταν το γιατί δεν επανέρχεται το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ως προσχέδιο. Το οποίο με σαφήνεια καταργούσε αυτά τα απαράδεκτα διατάγματα του 1939, κάτι που στη συνέχεια αναιρέθηκε.
Αυτό που ζητάμε σαν ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει σεβασμός του Συντάγματος. Ό,τι ισχύει για όλη την Ελλάδα να ισχύει και στα Γιάννενα και ουσιαστικά να επανέλθει αυτό που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο ως προσχέδιο. Ζητάμε πραγματικά να μας δοθεί μία ουσιαστική εξήγηση γιατί αυτό δεν γίνεται; Και τι εμποδίζει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό το βήμα;
Να σημειωθεί ότι σε αυτό το κεντρικό ερώτημα δεν απάντησε στο κλείσιμό του ο Υπουργός. Ο οποίος εμφανίστηκε να ταυτίζεται απόλυτα με την άποψη του κ. Ράντου, πρώην Προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Άραγε αυτούς τους ισχυρισμούς δεν τους γνώριζε το Υπουργείο όταν αναρτούσε στο διαδίκτυο το προσχέδιο;
Κληροδοτήματα των ΑΕΙ
Σχετικά με το θέμα των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ. Αναφέρθηκε πως θα πρέπει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να διαχειρίζονται ως αυτοδιοίκητα τα κληροδοτήματά τους επ’ ωφελεία των ίδιων των Ιδρυμάτων. Τα διοικητικά Όργανα των ιδρυμάτων, οι σύγκλητοι, μπορούν να εξασφαλίσουν διαφάνεια και σωστή διαχείριση.
Δε νομίζουμε ότι μπορεί να βοηθάει, για παράδειγμα, η επιμονή σε διατάξεις, όπως το να πληρώνουν και τα κληροδοτήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Έχουν υποστεί ήδη και το κούρεμα μέσω του PSI στα αποθεματικά τους, φόρο ακίνητης περιουσίας 3% σαν να ήταν ανώνυμη εταιρεία. Επίσης, προξενεί εντύπωση, αν ουσιαστικά θεωρούμε ότι είναι αυτοδιοίκητα Ιδρύματα. Ο προληπτικός και γραφειοκρατικός έλεγχος και μάλιστα από ιδιωτικές εταιρείες.
Τα Ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και προληπτικούς και ουσιαστικούς ελέγχους. Με όλους τους νόμιμους τρόπους ώστε να εξασφαλίζουν τη σωστή αξιοποίηση των κληροδοτημάτων τους. Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες μπορούν πραγματικά να αξιοποιηθούν και στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης με πάρα πολλές μορφές.