Το Eurogroup ενέκρινε την μελλοντική καταβολή 4,2 και 3,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκριμένων προαπαιτόυμενων και ορόσημων.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΕFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και τον υπουργό Οικονιμικών, Γ. Στουρνάρα για την καταβολή των 4,2 δισ. ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας απαιτείται απλώς η ολοκλήρωση κάποιων νομοθετικών διαδικασιών που είναι ήδη προγραμματισμένες. Ωστόσο για να καταβληθούν τα 3,3 δισ. του Ιουνίου η χώρα πρέπει να εκπληρώσει 3 συγκεκριμένα ορόσημα όπως έγινε και με τις δόσεις του προηγούμενου τριμήνου.
Αυτά σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα είναι:
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που διαπραγματεύεται το ΥΠΕΚΑ , η νομοθεσία για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Το Euro working group στη συνέχεια θα κρίνει την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων και θα αποφασίσει τις καταβολές και στις δύο περιπτώσεις.
Όπως αποκάλυψε ο επίτροπός Ρεν στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί η εκ νέου κάθοδος της τρόικας στην Αθήνα για την έναρξη του επόμενου τριμηνιαίου ελέγχου.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι με τα 4,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου δεν θα έχουμε πρόβλημα με το roll over προς την ΕΚΤ και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε.
Στουρνάρας και Ρεν : Όχι νέα μέτρα
Ο Επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη καλά την ενημέρωση των συντακτών μετά το πέρας του Eurogroup διέψευσε τα σενάρια που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με θρυλούμενο αίτημα της Κομισιόν για λήψη πρόσθετων μέτρων από την Αθήνα το 2015 και 2016.
Είπε χαρακτηριστικά: Eίναι καλό να είμαστε σκεπτικοί, αλλά δεν πρέπει να παίρνουμε πάντα το χειρότερο σενάριο. Το δημοσιονομικό κενό είναι όντως μεγαλύτερο από ότι προβλέπομαι. Υπάρχουν όμως και τα λεγόμενα θετικά ρίσκα και ενδεχομένως να καταλήξει να είναι μικρότερο. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την ανάπτυξη. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά το ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σε καμία περίπτωση μέτρα από φόρους και συντάξεις συναίτια της πρόβλεψης της Κομισιόν. : «Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Το δημοσιονομικό κενό θα το δούμε τότε.»
Επεσήμανε δε ότι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η πάταξη της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα, αγορών, επαγγελμάτων και υπηρεσιών θα συμβάλλουν ώστε να μην χρειαστεί λήψη πρόσθετων μέρων.
REAL.GR