Του Λευτέρη Τώνη
Η Χαρά Δημητρούλα είναι αθλήτρια πολεμικών τεχνών και αγωνίζεται στον σύλλογο Άτρωτος του Στέφανου Αποστολάκη.
Η 27χρονη αθλήτρια μιλά στον Λευτέρη Τώνη και του αποκαλύπτει πως ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες, ποιο είναι το μεγάλο της όνειρο που θέλει να πραγματοποιήσει στα μαχητικά στυλ που αγωνίζεται και αν θέλει να ασχοληθεί στο μελλόν με το αντεκείμενο των σπουδών της την φιλολογία.
Πολλά περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.
Πως Ασχολήθηκες με το άθλημα (πολεμικές τέχνες);
Με το άθλημα ασχολήθηκα εντελώς τυχαία, είχα ξεκινήσει να πηγαίνω γυμναστήριο για να γυμναστώ, για να κάνω βάρη, να αποκτήσω μία φυσική κατάσταση και επειδή είχε ο Στέφανος κάποιο τμήμα kick boxing -Στέφανος Αποστολάκης είναι ο προπονητής μου- ξεκίνησα να κάνω μαθήματα kick box για να μάθω στην αρχή και όχι να ασχοληθώ με αγώνες.
Δηλαδή το ξεκίνησες για χόμπι…
Ξεκίνησε ως χόμπι, σαν κάτι για να μάθω, να γυμναστώ περισσότερο και σιγά σιγά εξελήχθηκε σε κάτι ποιο σημαντικό.
Πόσα χρόνια ασχολήσε με τις πολεμικές τέχνες;
Ασχολούμε γύρο στα έξι χρόνια, δεν είναι ούτε πολλά ούτε πολλή λίγα δηλαδή καποιοί αθλητές επαγγελματίες ασχολουνται πάνω από δεκαπέντε χρόνια και τους βλέπεις ότι είναι στο υψηλότερο έπιπεδο.
Ποια είναι τα μαχητικά στυλ που αγωνίζεσαι και ποιοι είναι όροι του;
Έχω ξεκινήσει με kuokushin karate το οποίο είναι ένα knock down karate,είναι πλήρης επαφής, περιλαμβάνει χτυπήματα και λακτίσματα, στα χέρια δεν φοράς γάντια και αυτό δεν έχει χτυπήματα στο κεφάλι. Σε αυτό μαχητικό στυλ υπαρχουν και χτυπήματα με τα γόνατα.
Έχω ασχοληθεί και παίζω σε αγώνες kick box το οποίο φοράς τα γάντια του box και έχει χτυπήματα στο κεφάλι όπως το box και λακίσματα. Υπάρχει και η εκδοχή Κ1 δηλαδή μπορείς να πιάσεις τον αντίπαλο και να τον χτυπήσεις με το γόνατο. Ακόμα έχω ασχοληθεί και παίζω αγώνες στις μεικτές πολεμικές τέχνες το ΜΜΑ που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό Παγκράτιο το οποίο περιλαμβάνει και χτυπήματα στο όρθιο και πάλη, δηλαδή κάποιος μπορεί να παίξει ΜΜΑ και για μπει στο κλουβί πρέπει να έχει ασχοληθεί με πολλές πολεμικές τέχνες. Το ΜΜΑ δεν είναι μία πολεμική μαχητική τέχνη αλλά πολλές, μπορεί να είναι από capoeira μέχρι Jiu Jitsu, από πάλη μέχρι τζούντο κ.λ.π. και επειδή είμαι και προπονήτρια Παγκρατίου ασχολούμε περισσότερο με αυτό και κάνω και μαθήματα σε μικρά παιδάκια.
Ασχολήσε επαγγελματικά με τις πολεμικές τέχνες;
Ναι ασχολούμε επαγγελματικά, με καλούνε δηλαδή αναλόγως κάθε πότε γίνετε η κάθε διοργάνωση, έχω προτάσεις από την Ευρώπη, την Κίνα και από άλλες χώρες στον κόσμο. Έχω παίξει στην Ολλανδία, στην Αγγλία και στον Λίβανο που είναι έκτος Ευρώπης.
Πρόσφατα ταξίδεψες στην Ιαπωνία για αγώνες.
Στην Ιαπωνία πήγα με μία ομάδα Seiza Team –Seiza λεγόταν η οργάνωση στην Ιαπωνία- είχαμε πάει ως Ελληνική αποστολή εγώ και άλλες τέσσερις κοπέλες, εκεί θα παίζαμε ένας είδος μαχητικής τέχνης που είναι σε πιλωτικό στάδιο ακόμα δηλαδή έχει διαφοροποιημένους όρους, είναι σαν μεικτές πολεμκές τέχνες αλλά για παράδειγμα όταν έπεφτες κάτω στο έδαφος μπορούσες μόνο να παλέψεις αλλά δεν μπορούσες να χτυπήσεις τον αντιπάλο στο κεφάλι. Υπήρχαν και άλλες διαφοροποιήσεις δεν υπήρχε κλουβί ούτε ring ήταν μία αρένα, πως παλεύουν οι παλεστές του shumo, και εκεί μέσα γινόταν τα παιχνίδια. Όπως είπα είναι μία διοργάνωση που θέλουν να γίνει θεσμός στην Ιαπωνία και πηγαίνουνε αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο και δοκιμαζόνται σε αυτό το στυλ.
Όταν ξεκίνησες τις πολεμικές τέχνες στην αρχή δυσκολεύτικες ως προς την προπόνηση και τους αγώνες;
Σίγουρα δυσκολέυτικα στην προπόνηση, δυσκολεύτικα με την έννοια ότι δεν είμουνα αθλήτρια που να “παίρνω” εύκολα την τεχνική που μου έλεγε ο προπονητής μου, δυσκολευόμουν δεν μάθαινα εύκολα και αυτό νομίζω είναι στον κάθε άνθρωπο, κάποιος μαθαίνει πιο εύκολα και κάποιος ποιο δύσκολα, δηλαδή δεν είμουν το ταλέντο.
Εξελίχθηκες στην πορεία…
Εξελίχθηκα στην πορεία, έχω δουλέψει πάρα πολύ, έχω κάνει πολύ προπόνηση για να φτάσω στο επίπεδο που είμαι τώρα, οπότε και ένας να μην είναι ταλέντο γιατί τα ταλέντα να σου πω την αλήθεια τα παρατάνε και δεν προσπαθούν πολύ και ειναι ικανοποιημένοι, οπότε ένας που δεν είναι ταλέντο και δουλέψει πολύ μπορεί να αναδειχθεί και να φτάσει εκεί που θέλει, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Οι πρώτοι μου αγώνες ήταν δύσκολοι, ο προπονητής μου ήθελε να με βάλει στα δύσκολα, να με βάζει να παίζω με βαρύτερους για να ανέβω πιο εύκολα αγωνιστικά, με έβαζε με αντιπάλους βαρύτερες και πιο έμπειρες για να ανέβω και πιο γρήγορα όποτε οι αγώνες μου μπορώ να πω ήταν λίγο δύσκολοι.
Ο προπονητής σου τι σου λέει μετά από κάθε αγώνα;
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα δηλαδή στην αρχή όταν κέρδιζα έναν αγώνα δεν μου έλεγε και τα καλυτέρα λόγια δηλαδή ότι έκανες λάθος εκεί, θα μπορούσες να τα πας καλύτερα, δεν έχεις εξελιχθείς κ.λ.π.. όταν πάλι έχανα έναν αγώνα μπορούσε και να μου πει ότι έπαιξες πολύ καλύτερα από έναν αγώνα που κέρδισες και πήρες πράγματα και έχασες τον αγώνα αλλά συνήθως αυτές οι συζητήσεις αυτές είναι πολλές ώρες και περιλανβάνουν και θετικά λόγια και αρνιτικά λόγια.
Πιστεύω ότι ένας καλός προπονητής πρέπει να λέει την αλήθεια και να μην χαιδεύει τον αθλητή του γιατί έτσι δεν θα μπορεί να υπάρχει εξέλιξη.
Τι στιγμή που ανεβαίνεις στο ring ή όταν μπαίνεις κλουβί τι σκέφτεσαι;
Όταν ανεβαίνω στο ring και στο κλουβί καταρχήν το άγχος κορυφώνεται πάρα πολύ σε εμένα, γενικότερα έχω άγχος σε όλους μου τους αγώνες αλλά και όπως μου λέει και ο προπονητής μου δεν υπάρχει αθλητής που να μην έχει άγχος. Από εκεί και πέρα προσπαθώ να μην με καταβάλει το άγχος δηλαδή θέλω την στιγμη που πατάω μέσα στο ring να τα ξεχνάω όλα και να εχω το μυαλό μου πάνω στο αγώνα που θα αρχίσει, και να έχω καθαρό μυαλό για να ακούω την γωνία μου
Πόσες ζώνες κατακήσει και σε ποιες κατηγορίες;
Οι ζώνες που έχω είναι ανάλογα με τις ομοσπονδίες. Έχω κάποιες ζώνες από την ομοσπονδία WKF. Στην κατηγορία των -55 κιλών έχω έναν τίτλο Ελλάδος , έναν Μεσογειακό τίτλο και έχω έναν ΕυρωπαΪκό τίτλο στο ΜΜΑ στα -55 κιλά, αν και τα αγωνιστικά μου κιλά είναι λιγότερα, εγώ παίζω στα -52 κιλά πλέον.
Έχεις τραυματιστεί σοβαρά σε κάποιον αγώνα;
Μέχρι στιγμής δεν έχω τραυματιστεί σοβαρά σε κάποιον αγώνα. Σίγουρα έχω κάποιος μόλωπες, μου έχει ανοίξει η μύτη, κάποιες εκδορες, αιματώματα αλλά μέσα σε τρεις με τέσσερις μέρες μου έχουν περάσει όλα δεν είναι δηλαδή κάτι τραγικό που έχω πάθει.
Επειδή είσαι προπονήτρια Παγκρατίου,πόσο δύσκολο είναι να δώσεις να καταλάβουν στα μικρά παιδάκια ότι η πολεμική τέχνη την χρησιμοποιούμε μόνο για αυτοάμυνα και για να βιοπραγούν;
Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο γιατί το παιδάκι μέσα στο τμήμα στο γυμναστήριο που θα είναι με τα αλλά παιδάκια υπάρχει ευγενείς άμυλα και όλα τα παιδάκια μεταξύ τους είναι φίλοι, οπότε εύκολα δηλαδή μπορείς να μεταδόσεις στο παιδάκι ότι αυτό το άθλημα, ότι αυτά που μαθαίνεις εδώ μέσα δεν θα τα κάνεις στο σχολείο σου ή σε έναν αλλόν συμαθητής σου για κανέναν λόγο παρά μόνο σε αγώνες και όταν θα είσαι στο γυμναστήριο και νομίζω ότι το παιδάκι εύκολα το αντιλαμβάνεται.
Το σύστημα της υγιηνής διατροφής ισχύει στα μικρά παιδάκια;
Σίγουρα για ένα παιδάκι που θέλει να ασχοληθεί και με τους αγώνες πρέπει να προσέχει και τα κιλά του όπως και ο μεγάλος σίγουρα, αλλά από εκεί και πέρα είναι και στη κρίση του κάθε γονέας και πως το έχει μεγαλώσει το παιδί και με τι κανόνες διατροφής του έχει δώσει.
Η οικονομική κρίση έχει επηρρέασει τον χώρο σας;
Η οικονομική κρίση σίγουρα έχει επηρρεάσει τον χώρο μας όπως και κάθε χώρο. Είναι πολλά τα παιδιά και οι γονείς που θέλουν να έρθουν να κάνουν προπονήσεις, αλλά λόγω οικονομικης δισχέριας δεν έρχονται και γενικότερα το καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ δυσκολο πλεόν και γι’αυτό και έμείς καλύτερες τίμες και προσφορές σε οικογένιες που έχουν δύο παιδάκια και τρία ή ανάλογα στα δύο παιδάκια ο πατέρας ή μητέρα να κάνει την γυμναστική του όταν θα κάνει το παιδάκι μέσα μάθημα.
Στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει αντιντόπινγκ κοντρόλ στα μαχητικά αθλήματα;
Αυτό δεν μπορώ να σου το απαντήσω δεν γνώριζω γιατί δεν υπάρχει, προφανώς μπορεί να έιναι και το κόστος μεγάλο, δεν έχει κάποια επίσημη προσπάθεια και νομίζω ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνετε αυτό. Νομίζω ότι είναι πολλοί Έλληνες αθλητές πλέον που δεν ξέρω τον λόγο αλλά κάνουν χρήση αναβολικών και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε για το άθλημα.
Ποιος πιστεύεις ότι τους παροτρύνει να πάρουν αναβολικά και για πιο λόγο το κάνουν;
Για τον λόγο ποιος τους παροτρύνει δεν ξέρω, προφανώς οι προπονητές τους, κάποιος άλλος δεν μπορώ να φανταστώ ή και οι ίδιοι από μόνοι τους αλλά νομίζω με την βοήθεια των προπονητών γίνετε κάτι τέτοιο. Ο λόγος που πέρνουν φάρμακα είναι να φτιάξουν σώμα.
Ο επόμενός σου αγώνας που θα διεξαχθεί;
Ο επόμενος μου αγώνας θα διεξαχθεί στις 13 Μαϊου στην Θεσσαλονίκη σε μία μεγάλη διοργάνωση GFC η οποία είναι μία διοργάνωση ΜΜΑ, των μεικτών πολεμικών τεχνών δηλαδή που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Θα αγωνιστώ για έναν τίτλο στα 52 κιλά με μία Ιταλίδα αθλήτρια. Ο αγώνας θα γίνει στο PAOK SPORTS ARENA και θα είναι αγώνας ΜΜΑ.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Θέλω να εξελιχθώ και αλλό, να με μάθει ο κόσμος και περισσότερο θέλω στο εξωτερικό από εδώ και πέρα, είδη έχω πάει στην Κίνα, τον προηγούμενο μήνα μου δόθηκε μία ευκαιρία να πάω σε μία ακύρωση μίας άλλης αθλήτριας από την Ευρώπη και παρόλου που ήταν παραπάνω τα κιλά, πήγα για να με γνωρίσουν και να μπορέσω έτσι να μη χάσω την ευκαιρία και νομίζω από εδώ και πέρα ότι θα μου ανοίξουν και άλλες πόρτες και θα μπορέσω να παίξω και αγώνες και στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτοί είναι οι επόμενοι στόχοι μου.
Εκτός από τα μαχητικά αθλήματα που ασχολήσε έχεις σπουδάσει και φιλολογία. Κατά πόσο ασχολήσε με το αντεκείμενο της φιλολογίας;
Ασχολούμε, είχα ξεκινήσει εδώ και χρόνια να κάνω μαθήματα σε παιδάκια και επειδή δεν είναι και κουραστικό πλέον αφού έχω και τις προπονήσεις μου έχω και τα τμήματα στο γυμναστήριο με τα μικρά παιδάκια, συνεχίζω και κάνω κάποια ιδιαίτερα μαθήματα, λίγα μεν αλλά συνεχίζω.
Στο μέλλον αν σου δωθεί ευκαιρία και βγεί κάποιος διορισμός θα ασχοληθείς με το αντεκείμενο της φιλολογίας ή θα αφοσιωθείς μόνο με τις πολεμικές τέχνες;
Άμα βγεί κάποιος διορισμός θα πάω ναι, αλλά δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα.
Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο που θες να πραγματοποιήσεις;
Θέλω να αγωνιστώ στην Αμερική σε μία μεγάλη διοργάνωση.