Από σήμερα, 2 Ιανουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή τόσο το μέτρο της κράτησης 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή για την εκτέλεσή της στα φαρμακεία της χώρας, όσο και το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ που θα πληρώνουν εφάπαξ οι ασφαλισμένοι στην περίπτωση που εισάγονται για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τα εισπρακτικά αυτά μέτρα θα αποδώσουν περίπου 115 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.Αντιδράσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, ΗΔΙΚΑ, που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ότι το μέτρο της κράτησης του 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή θα ενεργοποιηθεί από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι πρόκειται για μέτρο που είχε ψηφισθεί στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου το 2012.
Σθεναρές παραμένουν έκτοτε και οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών και των γιατρών για την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ενώ μετατρέπει τους φαρμακοποιούς σε «εισπράκτορες».
Οι γιατροί, πάλι, επισημαίνουν μια άλλη οικονομική παράμετρο, που δεν είναι ορατή με την πρώτη ματιά. Αυτή αφορά την εκτέλεση ιατρικών συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι χρειάζονται περισσότερα από ένα φάρμακα και συνεπώς περισσότερες από μία ιατρικές συνταγές.
Όπως υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), για τους χρονίως πάσχοντες και τους ηλικιωμένους με διάφορα προβλήματα υγείας, το 1 ευρώ μπορεί να πολλαπλασιάζεται… επικίνδυνα, καθώς κάθε συνταγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «χωράει» τρία σκευάσματα. Αν όμως κάποιος χρειάζεται περισσότερα φάρμακα, γεγονός σύνηθες σε χρόνιους ασθενείς ή σε επιβαρυμένα άτομα, τότε απαιτούνται περισσότερες συνταγές. Στην περίπτωση που τους χορηγούνται πχ έξι σκευάσματα, τότε η επιβάρυνση μπορεί να ανέλθει στα 2 ευρώ. Εάν τα φάρμακα είναι εννέα, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 3 ευρώ ως κόστος έκδοσης της συνταγής συν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.
«Εισιτήριο» για νοσηλεία στο ΕΣΥ
Το δεύτερο μέτρο που προβλέπεται στον ίδιο εφαρμοστικό νόμο είναι η καταβολή «εισιτηρίου» 25 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.
Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο, δηλαδή τα 5 ευρώ που καταβάλλονται για την επίσκεψη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Ποιοι εξαιρούνται από το 25ευρω
Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ τέσσερις κατηγορίες ασθενών. Ειδικότερα, εξαιρούνται:
– οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται ωστόσο η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ.
– οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν
– τα άτομα με αναπηρίες που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%
– ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.