Το «πράσινο φως» άναψε χθες επισήμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιλογή των τριών προσώπων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία της για τους υποψηφίους του εποπτικού συμβουλίου», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η επιλογή της κυβέρνησης είναι μακριά από τις προδιαγραφές που είχε θέσει αρχικά η τρόικα όσον αφορά τη μη πολιτικοποίηση της θέσης, καθώς το ένα από τα τρία μέλη του συμβουλίου που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση είναι η κυρία Ολγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου. Και ενώ το θέμα είχε «κολλήσει» ιδιαίτερα για την περίπτωση της κ. Χαρίτου, καθώς στις Βρυξέλλες θεωρήθηκε πολιτικοποιημένη επιλογή, προχώρησε έπειτα από επικοινωνία του κ. Τσακαλώτου με τον αρμόδιο επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, ενώ συγχρόνως ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Στουρνάρας στο Eurogroup, που έγινε στην Μπρατισλάβα, τόνιζε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι το βασικό ζήτημα είναι η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου και όχι τόσο το εποπτικό, τονίζοντας τη σημασία να προχωρήσει η αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Πέραν των Ελλήνων, στο συμβούλιο διορίζονται και δύο Ευρωπαίοι, επιλογή των θεσμών. Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο Γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ με θητεία στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας επί υπουργίας Λαγκάρντ και ο Ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα, πρώην στέλεχος του ESM και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο τελευταίοι βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες για να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τα υπόλοιπα τρία μέλη του συμβουλίου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα», απαντάει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» για το κατά πόσο η επιλογή του εποπτικού συμβουλίου έχει κομματικά κριτήρια – τονίζοντας όμως ότι όλο το βάρος τώρα θα πέσει στη σωστή επιλογή του διοικητικού συμβουλίου από τεχνοκράτες. «Το επόμενο βήμα είναι ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου με ανθρώπους που έχουν τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας», δήλωνε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής και επιβεβαίωνε ότι το συμβούλιο δεν έχει στελεχωθεί ακόμα.
Και ενώ τα προαπαιτούμενα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, παραμένουν ακόμα μία σειρά από μικρότερης βαρύτητας θέματα· που, όμως, αν δεν ολοκληρωθούν, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση. Αύριο στο Euroworking group το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, ώστε να υπάρξει συμφωνία. Ακόμα πάντως και τα προαπαιτούμενα να «κλείσουν» δεν μπορεί να δοθεί «πράσινο φως», καθώς δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου που απαιτείται κάθε φορά.
Την ίδια στιγμή ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι το θέμα του Grexit «σήμερα δεν τίθεται καν». Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «σήμερα δουλεύουμε για να χτίσουμε ένα success story» και εξέφρασε την ελπίδα του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει «μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ».