Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ Έλλειμμα Του Προϋπολογισμού Πνίγουν Τους Έλληνες.
Μετά από την πτώχευση του δημόσιου τομέα το 2009 η οποία μεταφέρθηκε με νόμους στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα, πέρασαν 11 χρόνια. Η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων ξεπέρασε το 40%. Η πραγματική οικονομία, ο ιδιωτικός τομέας, αντί να μπει σε νέα εποχή δυστυχώς βυθίζεται. Πάνω από 120.000 επιχειρήσεις στην 11ετία που πέρασε μετακόμισαν σε άλλες χώρες. Πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Το 70% όσων έμειναν ανοιχτές φυτοζωούν.
Το μεγάλο ποσοστό ανέργων που δημιουργήθηκε, μειώθηκε επειδή οι Έλληνες αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό.
Οι φόροι αυξήθηκαν πάνω 337% σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Hans Böckler. Στην Ελλάδα αντίστοιχη έρευνα έκανε η ομάδα Γιαννίτση με σχεδόν ίδια αποτελέσματα.
Μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Αν θεωρήσουμε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις είναι εφτάψυχες, σκέφτομαι αν έχει απομείνει ψυχή για να συνεχίσουν να υφίστανται.
Η άθλια δημόσια διοίκηση δεν είναι ικανή ούτε βιβλία παγίων να γράψει. Ούτε πίνακες ακίνητης περιουσίας. Γράφει προϋπολογισμό χωρίς να αναφέρει το σύνολο των δαπανών και των εσόδων. Δεν συμπληρώνει ΑΠΔ για τους εργαζόμενούς της και δεν καταθέτει τις εισφορές, που αναγράφονται στις μισθοδοτικές καταστάσεις, στον ΕΦΚΑ.
Όποιος έχει διαβάσει τον ισολογισμό του Ελληνικού κράτους φρίττει. Δεν υπάρχει σαφείς και τεκμηριωμένη εικόνα σε κανέναν τομέα. Το Ελεγκτικό συνέδριο δειλά περιγράφει με 19 παρατηρήσεις τα όσα τραγελαφικά γράφονται στον ισολογισμό. Οι οικονομολόγοι ψάχνουν να βρουν την καθαρή οικονομική θέση της δημόσιας διοίκησης αλλά είναι “άφαντη”.
Η βουλή συνεχίζει να νομοθετεί λες και βρίσκεται στην εποχή του 1850. Δεν είναι σε θέση ούτε καν να συγκεντρώσουν τα νομοθετήματα με βάση το αντικείμενο. Σκεφτείτε αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι να κληθούν να κάνουν κωδικοποίηση νομοθεσίας. Υποψιάζομαι πως μάλλον δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κωδικοποίηση.
Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική χρεοκοπίας του δημοσίου. Δανείζεται ασύστολα τεράστια ποσά που καταλήγουν σε ανελαστικές δαπάνες. Ποιος θα τα πληρώσει; Άγνωστη η απάντηση, αλλά όλοι ξέρουμε…
Τα χαμηλά επιτόκια
Το 2020 ήταν μια περίοδος χαμηλών επιτοκίων που διαμόρφωσε η πολιτική της ΕΚΤ. Το 10ετές κρατικό ομόλογο (λήξης 2029) έφτασε να διαπραγματεύεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,65%. Όμως κατά τους δύο τελευταίους μήνες αναρριχήθηκε και πάλι προς το 1,2% για να επιστρέψει στο 0,9%. Αυτοί οι μήνες της έντονης μεταβλητότητας αρκούσαν για να δημιουργηθούν εφιάλτες στο Υπ. Οικ. αφού εάν το επιτόκιο του 10ετους ξεπεράσει το 1% θα δημιουργηθεί αύξηση χρέους κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Χωρίς ανάπτυξη, αύξηση δηλαδή του ΑΕΠ το 2021, ώστε η οικονομία να συντηρήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα έχουμε νέα χρεοκοπία. Υπάρχει βέβαια η λύση της διαγραφής των χρεών της πανδημίας, αλλά αρκετοί στην Ε.Ε. δεν θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον από την Ελλάδα.
Το δημόσιο χρέος ήδη έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα το 208% επί του ΑΕΠ. Σε πραγματικούς αριθμούς 164 δις ευρώ ΑΕΠ περίπου, προς 365 δις ευρώ δημόσιο χρέος. Επιπλέον σχεδιάζεται και νέα προσφυγή σε δανεισμό το επόμενο χρονικό διάστημα. Εάν η ανάπτυξη το 2021είναι μικρότερη του 3%, τότε η σχέση χρέος/ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από το 210%. Αυτός ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον υφιστάμενο δανεισμό δεν υπολογίζεται η παράμετρος περεταίρω αύξησης του δανεισμού. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρίσκεται στο 8%.
Οίκος αξιολόγησης FITCH
Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από διάφορους ελαφρυντικούς παράγοντες, αναφέρει η Fitch Ratings σε νέα της έκθεση. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έναντι του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 207% στα τέλη του 2020 από 181% το 2019. Προβλέπει ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης G.F.N. θα κορυφωθούν το 2022/2023 και στη συνέχεια θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε 10ετή ορίζοντα.
Επιτάχυνση της ανάπτυξης
Ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 7,6% το 2022. Με βάση την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Μεσοπρόθεσμα θα επιβραδυνθεί στο 1% το κενό παραγωγής θα εξαληφθεί και τα οφέλη των κονδυλίων της ΕΕ θα σταματήσουν.
Οι κίνδυνοι
Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ Έλλειμμα Του Προϋπολογισμού Πνίγουν Τους Έλληνες. Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη θα μεταφραστεί, σε ευρύτερα ελλείμματα. Οι εκκλήσεις για κυβερνητικές εγγυήσεις θα αποδυνάμωναν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.