Ένοχος για διαφθορά ο Nicolas Sarkozy
Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα, Δευτέρα, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, ένοχο για «διαφθορά και άσκηση επιρροής», καταδικάζοντας τον σε τρία χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων δύο με αναστολή. Στον Sarkozy δόθηκε η δυνατότητα κράτησης του στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιόλι ανίχνευσης.
Οι εισαγγελείς αιτήθηκαν την ελάχιστη έκτιση των δύο ετών της ποινής και κατηγόρησαν τον Sarkozy, ότι κατά την διάρκεια της θητείας του από το 2007 ως το 2012 δωροδόκησε δικαστή, υποσχόμενος θέση στο Μονακό, με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με έρευνα, η οποία αφορούσε τα οικονομικά της εκστρατείας του.
Ο 66χρονος πρώην Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν διέπραξε ποτέ την παραμικρή πράξη διαφθοράς».
Οι κατηγορίες
Το βαρύτατο κατηγορητήριο – μεταξύ πολλών νομικών υποθέσεων, οι οποίες εκκρεμούν εναντίον του – συνιστούν την μέγιστη ποινή 10 ετών και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ (1,2 εκατομμύρια δολάρια). Tις ίδιες κατηγορίες αντιμετώπισαν και οι δύο συγκατηγορούμενοι του, ο δικαστής Gilbert Azibert και ο δικηγόρος Thierry Herzog, ο τελευταίος στερούμενος πέντε ετών της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Ο πρώην πρόεδρος και ο δικηγόρος του κρίθηκαν ένοχοι, ότι επιδίωξαν να δωροδοκήσουν τον δικαστή Azibert για να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με έρευνα, η οποία στηρίχθηκε σε ισχυρισμούς, ότι ο πρώην πρόεδρος είχε λάβει παράνομες πληρωμές από την κληρονόμο της L’Oréal, Liliane Bettencourt, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεδρικής του εκστρατείας το 2007.
Απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις που κατέγραψαν «κοριοί» οδήγησαν τις γαλλικές αρχές στις υποθέσεις , οι οποίες βασίστηκαν σε συνομιλίες μεταξύ Herzog και Sarkozy, με τους εισαγγελείς να τον κατηγορούν ότι “χρησιμοποιεί μυστικές τηλεφωνικές γραμμές” για να καλύψει τις ενέργειες του για να «διεισδύσει» στο δικαστήριο.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι είχε αποδειχθεί “με βεβαιότητα”, ότι ο δικαστής Azibert μετέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες για την υπόθεση Bettencourt σε ανεπίσημη γραμμή στον φίλο του Herzog (η υπόθεση Bettencourt περιλαμβάνει καταγγελίες για παράνομες πληρωμές, που έγιναν από τη δισεκατομμυριούχο κληρονόμο Liliane Bettencourt στον François-Marie Banier και μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, που συνδέθηκαν με τον Nicolas Sarkozy το 2010).
Μια συνομιλία μεταξύ των δύο αποδεικνύει -σύμφωνα με τους εισαγγελείς- ότι ο Nicolas Sarkozy είχε υποσχεθεί να παρέμβει για να πάρει ο Azibert μια θέση στο Μονακό.
Ο Azibert, ο οποίος ήταν ανώτερος σύμβουλος στο ανώτατο εφετείο της Γαλλίας εκείνη την εποχή, δεν πήρε ποτέ τη δουλειά στο Μονακό.
Η υπεράσπιση του Sarkozy υποστήριξε ότι «αυτό έδειξε την απουσία διαφθοράς», αλλά οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι «ο γαλλικός νόμος δεν κάνει διάκριση μεταξύ μιας επιτυχούς απόπειρας διαφθοράς και μιας αποτυχημένης».
Η δικηγόρος του Nicolas Sarkozy, Laffont άσκησε κριτική στα «ελαττώματα» και το «κενό» των κατηγοριών των εναγόντων, ισχυριζόμενη επίσης ότι «οι ηχογραφημένες συνομιλίες που έγιναν, ήταν απλώς «συνομιλίες μεταξύ φίλων».
Άσκηση έφεσης
Όσον αφορά την καταδίκη, σύμφωνα με την δικηγόρο του Nicolas Sarkozy, Jacqueline Laffont, «θα εφεσιβάλει την απόφαση για την καταδίκη για διαφθορά και επιρροή» και δήλωσε ότι η ετυμηγορία ήταν «εξαιρετικά αυστηρή» και «εντελώς αβάσιμη και αδικαιολόγητη», προσθέτοντας, ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν «ήρεμος αλλά αποφασισμένος να συνεχίσει να αποδεικνύει την αθωότητά του».
Ο Nicolas Sarkozy θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τη γαλλική Δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, για την υπόθεση Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας, οι οποίες αφορούν τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Πηγή https://www.france24.com/en/
Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Ιστορία και τις Στρατηγικές Σπουδές. Κατάγεται από την Κατερίνη του νομού Πιερίας και ασχολείται με την μελέτη ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.